Rejestr leków - sprawdź lek

W naszym rejestrze leków sprawdzisz skład leków, opinie, a także informacje o producentach. Sprawdź lek przed zastosowaniem!

Dip Hot Rozgrzewający / Methylis salicylas + Mentholum + Eucalypti aetheroleum + Terebinthini aetheroleum (01253)

Produkt leczniczy Dip Hot Rozgrzewający (Methylis salicylas + Mentholum + Eucalypti aetheroleum + Terebinthini aetheroleum). Występuje w formie: krem. Jego skład : metylu salicylan, mentol, Olejek eukaliptusowy, olejek terpentynowy. Podmiotem odpowiedzialnym jest Colep Laupheim GmbH & Co. KG. Produkt został zarejestrowany (procedura rejestracji: NAR) oraz posiada zezwolenie na sprzedaż ważne do: Bezterminowy.

Informacje o leku/produkcie medycznym:

Podmiot odpowiedzialny: Colep Laupheim GmbH & Co. KG
Zezwolenie nr: 01253
Ważność zezwolenia: Bezterminowy
Procedura rejestracji: NAR
ATC: M02AC

Substancje czynne / skład: metylu salicylan, mentol, Olejek eukaliptusowy, olejek terpentynowy
Typ leku: ludzki
Moc / stężenie substancji czynnej: (128 mg + 59,1 mg + 19,7 mg + 14,7 mg)/g
Forma leku: krem

Szczegóły na temat składu leku

metylu salicylan - Salicylan metylu – organiczny związek chemiczny z grupy estrów, ester metylowy kwasu salicylowego. Bezbarwna lub żółtawa ciecz o silnej, charakterystycznej woni. Związek znalazł zastosowanie w lecznictwie. Stosowany miejscowo na nieuszkodzoną skórę jako lek przeciwbólowy, przeciwzapalny i rozgrzewający. Używany również jako półprodukt w różnych syntezach chemicznych. Preparaty Methylum salicylicum (Caelo Caesar & Loretz GmbH – Niemcy) 100 ml (118 g) i 250 ml (295 g) – surowiec farm. do receptury aptecznej Balsamum Mentholi compositum (Chema-Elektromet Rzeszów) maść 30 g (preparat zawiera: salicylan metylu 6 g, mentol 0,75 g, lanolina bezwodna 11,625 g, wazelina żółta 11,625 g) Kosmodisk maść 30 g (preparat zawiera: salicylan metylu 3 g, kamfora 0,3 g, olejek sosnowy 0,15 g, olejek terpentynowy 0,15 g, podłoże maściowe do 30 g) Ben-Gay (McNeil Products Limited) maść przeciwbólowa 35 g; 1 g maści zawiera: salicylan metylu 150 mg + mentol 100 mg

mentol - Mentol – alkohol z grupy terpenów, o ostrym, przenikliwym zapachu miętowym, stosowany masowo w przemyśle kosmetycznym i pomocniczych środkach farmaceutycznych.

olejek eukaliptusowy - Olejek eukaliptusowy jest nazwą rodzajową dla oleju destylowanego z liści eukaliptusa, który należy do rodziny roślin mirtowatych. Eukaliptus to wiele gatunków roślin, pochodzących z Australii, Nowej Gwinei oraz Południowo-Wschodniej Indonezji, jednak obecnie uprawiany jest w wielu miejscach na świecie. Olejek eukaliptusowy cechuje się szerokim zastosowaniem, głównie w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym, ze względu na naturalne właściwości antyseptyczne, aromatyzujące i lecznicze. Wytwarza się go w procesie destylacji liści rośliny z parą wodną.

olejek terpentynowy - Olejek terpentynowy nazywany też terpentyną oczyszczoną a dawniej terpentyną francuską – bezbarwna, ruchliwa i lotna ciecz o charakterystycznym sosnowym zapachu i temperaturze wrzenia 150-160 °C. Produkowana jest z terpentyny balsamicznej za pomocą pojedynczej lub podwójnej rektyfikacji. Od zwykłej terpentyny różni się większą lotnością, a przede wszystkim czystością – zwykła terpentyna balsamiczna, zwłaszcza produkowana metodami ekstrakcyjnymi, zawiera pewną ilość ciał trudnolotnych, po odparowaniu tworzących mazistą, wolno schnącą pozostałość. Olejek terpentynowy ma podobne własności jak terpentyna, jednak ze względu na wyższą cenę i trudniejszą dostępność jest rzadziej stosowany, głównie do celów artystycznych i farmaceutycznych. Jest o wiele lepszym rozpuszczalnikiem do sporządzania werniksów niż terpentyna, stosowany jest także w konserwacji obrazów jako zmywacz, rozpuszczalnik i neutralne medium. W medycynie stosowany jest obecnie prawie wyłącznie do nacierań; dawniej miał szerokie zastosowanie przy produkcji maści, kataplazmów itp. leków zewnętrznych. Opary olejku terpentynowego, podobnie jak terpentyny, mają słabe działanie psychoaktywne, a w większym stężeniu mogą być szkodliwe dla zdrowia (uszkodzenia nerek, wątroby i ośrodkowego układu nerwowego). Olejek terpentynowy powinien być przechowywany w szczelnych naczyniach z ciemnego szkła, a przy dłuższym przechowywaniu – w całkowitej ciemności, ze względu na skłonność większości terpenów (których jest mieszaniną) do polimeryzacji i/lub utleniania pod wpływem światła; powstające politerpeny i alkohole znacznie pogarszają jakość olejku, a nawet uniemożliwiają jego użycie np. do celów konserwatorskich.

(Pochodzenie informacji o składnikach produktu: Wikipedia)

Tagi: , ,

Dołącz do dyskusji

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Powered by BazaLekow.xyz

Polski Rejestr Leków